Atracții turistice

Schitul Bunea

Schitul Bunea purtand denumirea si de Mânăstirea Bunea este un monument istoric situat pe culmea dealului Vulcana, la 630 metri altitudine, cu expunere sud-estică, cu arhitectura corespunzătoare domniei lui Matei Basarab și este înconjurată de păduri de foioase: fag, stejar, ulm, anin şi paltin. A fost construită în anul 1654 de vistierul Bunea Grădişteanu. Legenda locului spune că Bunea ar fi fost urmărit de turci şi s-ar fi ascuns într-o grotă aflată mai jos cu circa 100 de metri de locul unde a înălţat mai târziu mănăstirea. Grota există si astazi şi este folosită de pustnici, care urcau aici cu ajutorul unei scări şi rămâneau în peşteră săptămâni în şir pentru post şi rugăciune. Pelerinii ca și turiștii nu ratează momentul de a vizita şi grota, considerând-o a fi un lăcaş protejat de Dumnezeu.

Centru International Ecumenic

Complexul Inter-religios al Centrului Internațional Ecumenic a luat ființă în comuna Vulcana-Băi în anul 1998. Complexul centrului cuprinde trei locașuri de cult – o biserică creștin ortodoxă, care adăpostește moaște ale Sfântului Ioan Botezătorul, o sinagogă și o moschee. Crearea celor 3 așezăminte arată ideea Armoniei între credincioși în România indiferent de apartenența la una din cele trei mari religii ale lumii, toate trei venerându-l pe profetul Ioan.
Centrul a primit donații exclusive din partea patriarhului Diodor al Ierusalimului și Palestinei incluzând moaște de sfinți, dar și pietre sacre. Una dintre ele este o piatră sfântă de la Muntele Sinai, piatră din care s-au cioplit Tablele celor zece porunci, sau Piatra Albă de la mormântul lui David. Tot aici există un fragment din piatra provenită din casa lui Iosif din Nazaret unde a copilărit Isus și o bucată de piatră din grota lui Lazar cel înviat din morți de Isus. Pentru toate acestea există documente de autentificare de la Patriarh, Marele Rabin al Israelului, de la Marele Muftiu al Ierusalimului sau Ministerul Culturii din Gaza.

Izvorul Ovessa

Exploatarea acestor ape a început undeva în jurul anului 1885 datorită recomandărilor făcute de Dr. Dimitrie Iovitiu, medicul orașului Târgoviște. La început au fost 4 izvore, apoi s-au mai găsit încă 3 izvoare. S-a creat și o societate pentru exploatarea și distribuția apelor în localitate numită „Sănătatea” și s-a creat și o Bancă Populară numită „Armas-Bunea”, ambele dezvoltându-se în următorii 30 de ani. Acestea au reprezentat piatra de temelie a organizării unei stațiuni balneare. Stațiunea a funcționat între 1911-1940. Funcționarea Vulcanei-Băi în această perioadă a adus acesteia prenumele de „Regina Apelor Iodurate”. Se părea că mulți oameni tratați în această perioadă au avut numai cuvinte de laudă. Venirea războiului și apoi venirea comuniștilor la putere a determinat încetinirea procesului de dezvoltare și chiar stagnarea acestuia. Anul 1989 a adus un nou avânt și s-a reluat procesul de transformare a satului în stațiune. Datorită inexistenței capitalului autohton acest vis a ramas încă nefinalizat și se asteaptă în continuare investitori în zonă.

Casa-Atelier ”Gabriel Popescu”

La nici 10 km se aflta muzeul ce poartă denumirea generică Casa-Atelier ”Gabriel Popescu”. Acesta este situat în satul Gura Vulcănii (comuna Vulcana Pandele), judetul Dambovita, locul de naştere al artistului, o zonă colinară de o frumuseţe mirifică. Lăcaşul cultural dâmboviţean a fost deschis la 15 mai 1973 chiar în casa gravorului Gabriel Popescu (1866 – 1937), amenajarea fiind posibilă datorită donaţiilor familiei acestuia. Casa a fost finalizată în 1905, după planurile arhitectului A. Clavel, realizate în concordanţă cu schiţele şi dorinţele artistului. Clădirea are, la etaj, două camere – una deosebit de spaţioasă, destinată atelierului de gravură, care este prevăzută cu un luminator, iar cealaltă – dormitorul, complet utilat, în care se află o serie de obiecte de uz casnic (lămpi, căni, lavoar etc.), dar şi o bibliotecă variată ce cuprinde tratate de gravură, albume de artă şi fotografii, carţi de bune maniere, cărţi de istoria românilor, cărţi de sculptură în lemn. Dacă la parterul casei este prezentată, printr-o expoziţie documentară, cu diferite fotografii şi documente din timpul studiilor, viaţa şi principalele creaţii ale artistului, etajul ilustrează locul în care îşi petrecea cel mai mult timp, respectiv atelierul, dotat cu o presă unică în ţară, cu doi cilindri acţionaţi printr-o manivelă. În atelier se pot vedea ustensilele de lucru şi substanţele pentru realizarea gravurilor în metal, precum şi soba pe care îşi usca lucrările după imprimarea prin presare

Târgoviște

Fosta cetate de scaun a Țării Românești, Targoviste, va asteapta la 25 km cu atactiile sale, diverse baruri si restaurante. Aici puteti vizita turnul Chindiei, complexul muzeal Curtea Domneasca, Muzeul de Istorie, Muzeul de Arta, Casa Atelier Gheorghe Petrascu, Muzeul National Al Politie Romane, Muzeul Evolutiei Omului si Tehnologiei in Paleolitic, Complexul de Natatie, precum si parcul Chindia, inclusiv Gradina Zoo Targoviste.

Târgoviștea, a obținut locul 2 în preferințele publicului și locul 3 la nivel național în clasamentul de City Break „Destinația anul 2022”.